Ergotherapie - het bijzondere van het alledaagse

Ergotherapeuten zijn specialisten in het analyseren waarom dagelijkse handelingen niet gaan zoals gewenst. Dagelijkse handelingen zoals jezelf aan- en uitkleden, brood smeren, op de fiets stappen, lezen en eten koken gaan meestal vanzelf. Je denkt er niet meer over na, omdat ze zijn geautomatiseerd.

 

Door een stagnatie in de ontwikkeling, een ongeluk, ziekte of door andere oorzaken kunnen deze ogenschijnlijk eenvoudige activiteiten opeens heel lastig zijn. Je lijf werkt motorisch niet optimaal, je bent afgeleid door de omgeving, je kent de stappen binnen een activiteit niet goed, je kunt instructies niet volgen, enzovoort.

 

Ergotherapeuten kijken op motorisch, cognitief en sensorisch vlak waarom activiteiten niet lukken. We proberen de activiteit door middel van pyscho-educatie, training en/of compensatie (weer) te laten slagen. We werken het liefst in de situatie waar het probleem zich voordoet. Het kan zijn dat uw kind op thuis of op school begeleid wordt. Uit onderzoek blijkt dat het oefenen in een logische context het beste werkt.

 

Ergotherapie bij kinderen

 

"Mijn kind kan zich niet goed concentreren op school."

"Ik ben acht jaar en kan mijn veters nog steeds niet strikken."

"Als ik veel moet schrijven, krijg ik pijn in mijn hand."

"Wanneer de meester uitgelegd heeft wat we moeten gaan doen, weet ik niet goed hoe ik aan de opdracht moet beginnen."

"Onze dochter knoeit enorm tijdens het eten; hoe kunnen we haar leren netjes met bestek te eten?"

"Ik krijg vaak de opmerking dat ik veel aan het wiebelen ben, maar ik weet echt niet hoe ik stil moet zitten."

"Onze zoon vermijdt activiteiten zoals tekenen en kleuren. Het is elke keer een strijd op school. Hoe kunnen we hem dit aanleren?"

 

" Onze dochter kan erg moeilijk inslapen; het duurt soms 1,5 uur voor ze slaapt. Ze lijkt nog erg 'aan' te staan. De volgende dag is ze erg moe."

"Mijn dochter kan nog niet binnen de lijntjes kleuren en ze moet volgend jaar naar groep 3."

"Mijn leerling krijgt zijn werk bijna nooit af."

"Ik durf niet op het klimrek bij de gym."

“Mijn hoofd is altijd zo vol, wanneer ik thuis kom, ben ik vaak boos.”

“Onze dochter kan echt heel boos worden door labeltjes in haar kleding en wil echt nooit broeken aan.”

“Een dagje weg gaan is altijd een uitdaging met onze zoon. Eigenlijk lukt dit gewoon niet. Alleen al de voorbereiding geeft al zoveel stress!”

 

Dit zijn allemaal voorbeelden van situaties waarin kinderergotherapie kan helpen om tot een oplossing of verbetering te komen..

 

Ergotherapie bij kinderen richt zich op:

- Activiteiten van het Dagelijks Leven (ADL), zoals aan- en uitkleden, tandenpoetsen, veters strikken, douchen en toiletgang;

- Schoolse taken, zoals schrijven, knutselen, knippen en plakken, een taakje handig aanpakken, organisatie van de werkplek en zithouding;

- Sensorische informatieverwerking, zoals het zich kunnen (blijven) concentreren, gevoeligheden voor stoffen/structuur, je lijf voelen, kracht doseren;

- Cognitieve aanpak, zoals een plan kunnen maken, zoeken, plannen, organiseren en structuur aanbrengen;

- Adequate balans tussen belasting en belastbaarheid, zoals voldoende rust nemen binnen de aanwezige energie en adequate keuzes maken hierin.

 

Wij trainen de vaardigheden zelf, geven adviezen rondom de vaardigheden en coachen ook vaak de mensen rondom het kind.

 

Meld je hier aan als Ik BeTeken iets voor je kan betekenen.