Sensorische informatieverwerking

Elk kind neemt de wereld op zijn eigen manier waar. Wat voor de één als een zachte bries voelt, kan voor de ander aanvoelen als een storm. Dit heeft alles te maken met sensorische informatieverwerking—het proces waarin het brein alle prikkels van buitenaf én binnenuit filtert, verwerkt en koppelt aan een passende reactie.
Soms gaat dit proces niet vanzelf. Sommige kinderen zijn extra gevoelig voor geluiden, aanraking of beweging, terwijl anderen juist veel prikkels nodig hebben om alert te blijven. Dit kan invloed hebben op hun gedrag, leerproces en zelfs hun motoriek.
Bij Ik BeTeken kijken we verder dan het gedrag. We onderzoeken hoe een kind prikkels ervaart en verwerkt en wat dit betekent voor de ontwikkeling. Als je weet hoe een kind de wereld beleeft, kun je samen werken aan meer rust, focus en zelfvertrouwen om in de wereld te functioneren.
Wat onderzoeken we?
Om een compleet beeld te krijgen, kijken we naar verschillende zintuigsystemen:
👀 Zien (visueel) – Hoe verwerkt een kind beelden?
👂 Horen (auditief) – Wordt een kind snel afgeleid door geluiden?
🤲 Tast (tactiel) – Hoe reageert een kind op aanraking en texturen?
⚖️ Evenwicht & beweging (vestibulair) – Voelt een kind zich stevig in zijn lijf?
💪 Lichaamsbesef (proprioceptief) – Hoe goed voelt een kind waar zijn lichaam zich bevindt?
👅 Smaak & geur (oraal) – Is een kind gevoelig voor bepaalde smaken of structuren?
❤️ Interoceptie – Hoe goed voelt een kind signalen van binnenuit, zoals honger, dorst, warmte of emoties?
Met behulp van vragenlijsten en observaties brengen we het zintuiglijke profiel van een kind in kaart. Zo ontdekken we wat het nodig heeft om zich prettiger en veiliger te voelen in de wereld om zich heen.
Waarom is dit zo belangrijk?
Sensorische informatieverwerking heeft niet alleen invloed op aandacht en concentratie, maar ook op motorische ontwikkeling en sociale interactie. Kinderen met ADHD, ASS of leerproblemen hebben hier vaak extra ondersteuning bij nodig. Maar ook zonder diagnose kan een andere prikkelverwerking een kind belemmeren in zijn groei.
Door kleine aanpassingen in de omgeving en dagelijkse routine, maken we een groot verschil. We geven ouders, leerkrachten en het kind zelf handvatten om beter om te gaan met prikkels—zodat het meer rust, balans en plezier ervaart.
Wil je weten hoe jouw kind prikkels verwerkt? We denken graag met je mee.
